Uwaga na barszcz Sosnowskiego!
25 czerwca 2015 r. (czwartek) o godzinie 18:20 na antenie TVP Kraków wyemitowany zostanie film na temat szkodliwości i sposobów zwalczania barszczu Sosnowskiego w ramach projektu Środowisko bez Barszczu Sosnowskiego Heracleum Sosnowskyi Manden.
Projekt Środowisko bez Barszczu Sosnowskiego realizowany jest przez Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja - lidera projektu - wraz z Małopolską Izba Rolniczą i Instytutem Hodowli i Aklimatyzacji Roślin Zakładem Doświadczalnym Grodkowice. Celem projektu jest inwentaryzacja, monitoring, zniszczenie i wyeliminowanie roślin barszczu Sosnowskiego Heracleum Sosnowskyi Manden na obszarze 31 gmin województwa małopolskiego oraz wybranych obszarach należących do Uniwersytetu Rolniczego i Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin w województwie małopolskim.
Projekt korzysta z dofinansowania pochodzącego z Islandii, Liechtensteinu i Norwegii w ramach funduszy Europejskiego Obszaru Gospodarczego (EOG). Poprzez fundusze EOG i fundusze norweskie, Islandia, Liechtenstein i Norwegia przyczyniają się do zmniejszania nierówności społecznych i ekonomicznych oraz wzmacniania relacji dwustronnych z państwami beneficjentami w Europie. Trzy państwa ściśle współpracują z Unią Europejską na podstawie Porozumienia o Europejskim Obszarze Gospodarczym (Porozumienie EOG). W okresie 2009–2014 wartość funduszy EOG i funduszy norweskich wynosi 1,79 miliarda euro. Norwegia zapewnia około 97% łącznego finansowania. Fundusze są dostępne dla organizacji pozarządowych, instytucji badawczych i szkół wyższych, sektora publicznego i sektora prywatnego w 12 nowo-przyjętych państwach członkowskich Unii Europejskiej oraz Grecji, Portugalii i Hiszpanii. W ich ramach ma miejsce szeroka współpraca z podmiotami z państw darczyńców, a przedsięwzięcia mogą być wdrażane do 2016 r. Najważniejsze obszary wsparcia obejmują ochronę środowiska i zmiany klimatyczne, badania i stypendia, społeczeństwo obywatelskie, ochronę zdrowia i wsparcie dla dzieci, równość płci, sprawiedliwość i dziedzictwo kulturowe.
Więcej informacji na temat barszczu Sosnowskiego i realizowanych działaniach można znaleźć na stronie internetowej projektu.
Fot.: Uniwersytet Rolniczy w Krakowie